Chinook Associates

Trail Crew Leader Workshop 16-hour Workshop Agenda

Day 1

Schedule	Topic	Instructor	Length of Time
8:30 a.m 8:45a.m.	Introduction		15 Minutes
8:45 a.m 9:45 a.m.	Getting Started, Ice Breakers, Crew Leader Role		20 Minutes
	Different Learning Styles		20 Minutes
	Assessing Your Crew		20 Minutes
9:45 a.m 10:00a.m.	Break		15 Minutes
10:00 a.m 10:15 a.m.	Mobilize to Trail Maintenance Site		15 Minutes
10:15 a.m. – 12:00 p.m.	Trail Maintenance Overview (Walk and Talk)		90 Minutes
12:00 p.m. – 12:30 p.m.	Lunch		30 Minutes
12:30 p.m. – 1:00 p.m.	Tools and Safety Talk		30 Minutes
1:00 p.m. – 3:30 p.m.	Trail Maintenance Practice		150 Minutes
3:30 p.m. – 3:45 p.m.	Mobilize to Classroom		15 Minutes
3:45 p.m. – 4:15 p.m.	Review Days Accomplishments		30 Minutes

Chinook Associates

Trail Crew Leader Workshop 16-hour Workshop Agenda

Day 2

Schedule	Topic	Instructor	Length of Time
8:30 a.m 8:45 a.m.	Day 2 Introduction		30 Minutes
8:45 a.m 10:00 a.m.	Effective Listening		30 Minutes
	Conflict And Dispute Resolution		30 Minutes
	Recognition/Praise / Feedback		15 Minutes
10:00 a.m 10:15 a.m.	Break		15 Minutes
10:00 a.m 10:15 a.m.	Mobilize to Construction Site		15 Minutes
10:15 a.m 11:15 p.m.	Risk Assessment		60 Minutes
11:15 a.m. – 11:45 a.m.	Lunch		30 Minutes
11:45 a.m. – 12:45 p.m.	Trail Construction Overview		60 Minutes
12:45 p.m. – 2:45 p.m.	Trail Construction Practice		120 Minutes
2:45 p.m. – 3:00 p.m.	Mobilize to Classroom		15 Minutes
3:00 p.m. – 3:15 p.m.	Agency Protocols		30 Minutes
3:15 p.m. – 4:00 p.m.	Putting It All Together		30 Minutes
4:15 p.m. – 4:30 p.m.	Conclusions Q&A		45 Minutes